Villajoyosa, parel aan de Costa Blanca

Uniek kleurenpallet

Villajoyosa is een van de meest kleurrijke stadjes aan de Costa Blanca. De huisjes in vrolijke tinten waren vroeger een oriëntatiebaken voor de vissers op zee. Ze contrasteren prachtig met het mooie witte zandstrand en flankeren speels de gezellige wandelboulevard. Geen wonder dat UNESCO, net zoals de Italiaanse Cinque Terre en het Braziliaanse Salvador de Bahia, ook het centrum van Villajoyosa tot cultureel Werelderfgoed erkende.

Geschiedenis & festiviteiten

Villajoyosa, dat in het Valenciaans ook wel La Vila Joiosa genoemd wordt, ontstond in de Bronstijd. De heuvel waar de oude stad nu ligt, was ooit een Iberische nederzetting.

In de middeleeuwen kreeg het stadje de naam Alonis. Toen het werd overgenomen door een Christelijke koning, werd het omgedoopt tot La Villa Joiosa, de 'vrolijke stad'.

In de 17e eeuw werd de kustlijn van de provincie verdedigd vanuit Villajoyosa. Koning Filipe II liet stadsmuren met enorm veel uitkijk- en wachttorens bouwen om de strijd met de Barbarijse zeerovers aan te gaan. Eind 17e eeuw dropen deze laatsten af. Sindsdien floreert Villajoyosa. Vandaag leeft het stadje niet alleen meer van de zeevisserij, maar ook van het toerisme.

Villajoyosa heeft een sterke traditie van festiviteiten. Sinds meer dan 250 jaar vieren de Moren en de Christenen eind juli Las Fiestas de Moros y Christianos. Van integratie gesproken!

In het Museo Municipal de Arquelogía Etnología de Villajoyosa ontdek je nog meer historische weetjes over het stadje, inclusief overblijfselen van de oude nederzetting.

Stad van de chocolade

Niet enkel de Belgen en de Zwitsers hebben hun 'chocoladen' strepen verdiend. Ook Villajoyosa heeft in dit verband een rijke geschiedenis. De chocolade-industrie gaat er terug tot in de 18e eeuw, toen de eerste cacaoplant geïmporteerd werd. In 1881 vestigde zich hier ook de eerste van de drie VALOR chocoladefabrieken. Vandaag is ze deels ingericht als museum. Je kan er dagelijks terecht voor gratis rondleidingen.